Smart City Index- Németország legintelligensebb városai

Olvasási idő: 5 perc

Mennyire digitálisak Németország városai? Ezt a kérdést a Bitkom tette fel a legújabb Smart City Indexében. Összesen 81 várost értékeltek a digitalizálásuk szintje alapján. De mikor számít egy város „digitálisnak”, és mit tehet ennek az állapotnak az elérése? Németország „legdigitálisabb” városainak jó gyakorlatából kiderül.

A városoknak referenciaértékkel kell rendelkezniük a digitalizálásuk szintjének mérésére. Ezzel kezdődött a Bitkom-jelentés, a Smart City Index, amely 81 olyan német várost vizsgált meg, ahol a népesség meghaladja a 100 000 főt. A német városokat 96 különálló referenciaérték alapján osztályozták a mobilitás, a társadalom, az energia / környezet, az IT infrastruktúra és az adminisztráció kategóriájában.

Szélessávú internet és WiFi hozzáférés, intelligens közlekedési- és utcai lámpák, elektronikus járművek – ezek az intelligens intézkedések, amelyek közvetlenül befolyásolják a városok mindennapi életét. A városok adminisztratív munkája, amelyet általában nem veszünk észre-, szintén nagy szerepet játszik a digitalizálásban. Itt lehetnek olyan megoldások, mint például a dokumentumkezelés, az elektronikus számlák és a lakosság számára nyújtott digitális szolgáltatások. Ezáltal mindenki számára kényelmesebbé, gyorsabbá és átláthatóbbá teszik a város közigazgatása és lakói közötti kommunikációt és együttműködést.

A sikeres digitalizáláshoz megfelelő stratégia szükséges, amelyre építhet. Bonn városa ezt figyelembe véve, jelenleg is saját intelligens város stratégiáját folytatja. Nem csoda tehát, hogy Berlin után a második helyen áll a Smart City Indexben. Bonn számára intelligens városnak lenni azt jelenti, hogy innovatívnak kell lennie és a közvéleményre kell összpontosítania. Bonn célja a digitalizálás és szolgáltatásainak minőségének javítása. A lakosok számára nyújtott online szolgáltatások mellett Bonn városa digitális munkaterület és informatikai munkafolyamatok tervezésére is összpontosít. Bonn az SER-el együttműködve dolgozza ki a digitális munkaterületet: vállalati tartalomkezelő (ECM) megoldásokat, mint például a digitális munkafolyamatok, az elektronikus archiválás és a digitális fájlok, az adminisztratív folyamatok átláthatóbbá, gyorsabbá és ezáltal közönségbarátabbá válhatnak.

A dokumentumok digitalizálása és elektronikus tárolása csak az első lépés az intelligens adminisztráció felé. Ha már az összes közigazgatási folyamat digitális, a városi alkalmazottak és a lakosság pozitív hatást érzékelnek. Ez a helyzet például a Bochumban és a Göttingenben, amelyek egyaránt az intelligens város index 50 legjobb digitális városa közé tartoznak. Mind a  két város a Doxis4-et használja a tranzakciók gyorsabb és átláthatóbb feldolgozására. A dokumentumkezelő funkciók és az e-fájlok megkönnyítik a dokumentumkezelést, és a rekordok gyors visszakeresését biztosítanak.

A Smart City Index nemcsak a belső folyamatokat, hanem a nyilvánossággal folytatott digitális kommunikációt is értékeli. Ennek egyik példája az, hogy a városok lehetővé teszik a lakosok számára a problémák jelentését és a panaszok digitális kezelését. Göttingen városa például egy ilyen megoldást valósított meg az ECM-mel: pl. A törött utcai lámpák vagy fúrólyukak könnyen és gyorsan bejelenthetők – és így azonnal javíthatók.

Mindezek ellenére a digitalizálási tevékenységek továbbra is sok kiaknázatlan lehetőséget rejtenek Németország városaiban. Például az e-számlázásról szóló rendelet, amely 2018 novemberében lépett hatályba, előírja, hogy a városok csak digitálisan kaphatnak számlákat. Az ECM-et már használó városok nagy előnnyel rendelkeznek: kényelmesen összekapcsolhatják a digitális közszolgáltatásokat, és naprakész információkat nyújthatnak a lakosoknak.

Forrás: SER Group

Az SER és a Doxis4 az SER Group Kft. tulajdona, felhasználásához engedély szükséges. Minden jog fenntartva