Az ISO 27001 tanúsítvánnyal rendelkező ECM rendszer 5 kiemelt előnye

Az információ a vállalat egyik legfontosabb vagyona, ezért az információbiztonságra kiemelt figyelmet kell fordítani. Ez különösen igaz, ha információfeldolgozó alkalmazásokkal, például vállalati tartalomkezelő rendszerrel (ECM) dolgozik a vállalat. Az ISO 27001 tanúsítvánnyal rendelkező ECM szoftver választásának számos előnye van. Cikkünk ezek közöl 5 kiemelt előnnyel foglalkozik, ismerkedj meg velük!

Az ISO 27001 az információbiztonsági menedzsment rendszerek (ISMS) vezető nemzetközi szabványa. Modellt biztosít a szervezetek számára a célzott szabályok és eljárások létrehozásához, végrehajtásához és nyomon követéséhez, hogy biztosítsák információbiztonsági menedzsment keretrendszereik szisztematikus optimalizálását és frissítését az iparág-specifikus követelményeknek megfelelően.

A szabvány fő célja az információbiztonság három központi védelmi alapelvének való megfelelés biztosítása: a titoktartás, az integritás és a rendelkezésre állás. Más szavakkal:

1.           Csak arra jogosult személyek férhetnek hozzá bizonyos információkhoz.

2.           Az információ mindig teljes, következetes és megbízható.

3.           Az információ mindig elérhető (a megfelelő emberek számára), amikor szükség van rá.

Az ISO 27001 előírja, hogy a szervezet:

•            Határozzon meg egyértelmű információbiztonsági irányelveket

•            Értékelje a kockázatokat és megoldási lehetőségeket

•            Végezzen belső auditokat

•            Megfelelő kockázatkezelési intézkedéseket dolgozzon ki

•            A folyamatos fejlődés útján járjon.

Az ISO 27001 tanúsítvány különösen hasznos a kritikus infrastruktúrák üzemeltetői számára. A tanúsítvány biztosítékot nyújt afelől, hogy az üzemeltetők megfelelnek az informatikai biztonságra vonatkozó összes szabályozási követelménynek. A kritikus infrastruktúra többek között az információs technológiai, energia-, élelmiszer-, pénzügyi és biztosítási szektort foglalja magában.

De más iparágak vállalatai is részesülhetnek a tanúsítás előnyeiből:

•            Vevői igény: egyes ügyfelek, különösen a nagyvállalatok, kormányzati szervezetek és a kritikus infrastruktúrák üzemeltetői megkövetelik, hogy beszállítóik rendelkezzenek az ISO 27001 tanúsítvánnyal. Ennek a kikötésnek az a célja, hogy biztosítsa adataik biztonságát és védelmét.

•            Iparági szabványok és előírások: bizonyos iparágaknak, például a pénzügynek vagy az egészségügynek meg kell felelniük a részletes információbiztonsági követelményeknek. Az ISO 27001 tanúsítás segíthet ezeknek a követelményeknek a teljesítésében, és bizonyíthatja a szabályozási megfelelést.

•            Kockázatkezelés: azok a szervezetek, amelyek tisztában vannak a kockázatkezelés és az információbiztonság fontosságával, választhatják az ISO 27001 tanúsítványt belső folyamataik és biztonsági ellenőrzéseik javítása érdekében.

•            Versenyelőny: az ISO 27001 tanúsítás segíthet a vállalatoknak abban, hogy kitűnjenek a versenytársak közül, különösen azokban az iparágakban, ahol az információbiztonság központi szerepet játszik. A tanúsítás bizonyítja a potenciális ügyfelek számára, hogy a vállalat komolyan veszi adataik védelmét.

Az ECM rendszer segít digitálisan rögzíteni az üzleti szempontból releváns információkat, strukturálni a dokumentumokat és optimalizálni az üzleti folyamatokat. Az információk biztonságának védelme mindenhol kiemelten fontos, és ez kiterjed az alkalmazások, hálózatok, adatbázisok és egyebek biztonságára is. Emiatt a megfelelő ECM-rendszer kiválasztásakor bevált gyakorlat, hogy az ISO 27001-es tanúsítvánnyal is rendelkezzen. Ez számtalan előnnyel jár:

1. Végponttól végpontig terjedő információvédelem

Az ECM szoftver számos kritikus és rendkívül érzékeny információt rögzít és dolgoz fel, amelyek védelmet igényelnek. Ide tartozhatnak az ügyfelek, az üzleti partnerek, a beszállítók és az alkalmazottak bizalmas adatai, amelyek semmilyen körülmények között nem veszhetnek el vagy nem kerülhetnek rossz kezekbe.

ISO-tanúsítvánnyal rendelkező ECM platformmal biztosított:

  • a védelem az információvesztéstől és visszaélésektől
  • az üzleti titkok védelme
  • a személyes adatok védelme

2. Biztonsági kockázatok és események mérséklése

A mindennapi üzleti élet tele van információbiztonsági fenyegetésekkel. Például az ECM-rendszerrel kapcsolatos technikai problémák költséges működési zavarokhoz, míg az emberi hiba adatvesztéshez vezethet. A külső támadások hatalmas anyagi károkat is okozhatnak, ha a rendszereket feltörik, és adatokat szivárogtatnak ki vagy manipulálnak.

ISO-tanúsítvánnyal rendelkező ECM platformmal biztosított

  • a folyamatos ellenőrzés, felügyelt és a fejlesztés.
  • a sérülékenységek azonosítása
  • a biztonsági kockázatok megelőzése és csökkentése
  • a biztonsági incidensek hatásainak minimalizálása

3. Bizalom és átláthatóság az ügyfelek számára

Az ISO 27001 szerinti rendszertanúsítás holisztikus megközelítés, amely a teljes információbiztonsági irányítási rendszer átlátható betekintését igényli. Ez nem egyszeri, hanem rendszeres ellenőrzést és megújítási eljárást igényel.

A folyamatos optimalizálás ezen átlátható folyamata fontos alapot teremt a bizalom kiépítéséhez – az ügyfelek és az üzleti partnerek, valamint a nyilvánosság felé.

ISO-tanúsítvánnyal rendelkező ECM platformmal biztosított

  • az információbiztonság fontossága
  • a hiteles, objektív igazolás az ISO szabványnak való megfelelőségről.
  • az ügyféladatok kezelése a lehető legnagyobb gondossággal
  • a biztonsági incidensek és az esetlegesen ebből fakadó hírnévromlás megelőzése
  • az ügyfelek bizalmának elnyerése.

4. Jogi és szabályozási megfelelés

ISO-tanúsítvánnyal rendelkező ECM platformmal biztosított

  • a megfelelés az információbiztonsággal kapcsolatos jogi követelményeknek
  • a megfelelés az ipaírági szabványoknak
  • az ISMS-hez kapcsolódó szabványok további hozzáadása
  • a garancia arra, hogy a cég betartja az ügyfelekkel és üzleti partnerekkel megkötött szerződéses megállapodásokat.

Az ISO-tanúsítvánnyal rendelkező ECM rendszert még az erősen szabályozott ágazatok vevőivel és partnereivel való együttműködésre is jóváhagyták – nincs szükség további megfelelőségi bizonyítékok benyújtására vagy további auditokra.

5. Versenyelőny és piaci elfogadottság

Az ISO 27001 tanúsítvány az egyik legfontosabb kiberbiztonsági tanúsítvány az iparágban, és nagy súllyal bír a piacon. Ahogy a vállalatok egyre jobban felismerik az információbiztonság fontosságát, sokan kezdik beszállítói követelményként előírni a tanúsítást.

ISO-tanúsítvánnyal rendelkező ECM platformmal biztosított

  • a megbízható partneri megítélés
  • a bizalom kiépítése a Doxis iránt
  • a pozitív cégimázs
  • kiemelkedés a versenytársak közül
  • felkészülés a jövőre.

Az ISO 27001 tanúsítvánnyal rendelkező ECM rendszer számos versenyelőnyt kínál: segít kiemelkedni a versenytársak közül, elnyerni az ügyfelek bizalmát, mérsékelni a biztonsági kockázatokat és incidenseket, valamint teljesíteni mind a jogi, mind az iparág-specifikus követelményeket.

A Doxis szoftverrel olyan ECM rendszert kapsz, amely megfelel a legszigorúbb biztonsági szabványoknak is.

Mi az ISO 27001?

Az ISO 27001 az információbiztonsági irányítási rendszerek nemzetközi szabványa. A szabvány célja az információk titkosságának, integritásának és elérhetőségének védelme (az információbiztonság három védelmi alapelve).

Kinek van szüksége ISO 27001 minősítésre?

Nincs általános kötelezettség az ISO 27001 tanúsítvány megszerzésére. A vállalatok szabadon dönthetnek a tanúsítás megszerzése mellett, ami számos versenyelőnyt biztosíthat.

Hogyan szerezhetsz ISO 27001 tanúsítványt?

Az ISO 27001 tanúsítvány megszerzéséhez információbiztonsági irányítási rendszert (ISMS) kell létrehoznia és bevezetnie. A rendszert külsőleg és belsőleg is auditálnia kell egy független, akkreditált tanúsító szervezetnek. Amennyiben az ISMS megfelel a szabványban meghatározott összes követelménynek, a tanúsító szervezet megfelelő tanúsítványt állít ki.

Meddig érvényes az ISO 27001 tanúsítvány?

Az ISO 27001 tanúsítvány a kiállítástól számított három évig érvényes. Ebben az időszakban a tanúsító szervezet éves felügyeleti auditokat végez.

Te is profitálhatsz tanúsított minőségünkből! Keress minket és tapasztald meg személyesen az ECMx Kft. Doxis szoftvere által nyújtott előnyöket.

Keress e-mailen keresztül, vagy látogass el LinkedIn oldalamra.