A gépek növekedése

Olvasási idő: 8 perc

Sokan úgy vélik, hogy technológiai haladás szemtanúi lehetünk a mesterséges intelligencia területén. Valóban így lenne? Hiszen sokat kell még várni arra, hogy a gépek ténylegesen egyenlőek legyenek velünk, emberekkel. A tudósok kifejlesztették az úgynevezett „erős” mesterséges intelligenciát (artificial intelligence /AI/). Míg ezek az „erősek” pótolni tudják az embert, annak munkáját, addig a gyengék kiterjesztik a már meglévő kognitív képességeinket, melyek manapság is nagy előnyt jelentenek. Gondoljunk csak bele, hogy a közlekedési torlódások megszüntetése, az energia optimalizálás, a szén-dioxid kibocsátás korlátozása többé nem a mi feladtunk lenne. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a közeljövőben a gépek egyenrangúak vagy felsőbbrendűek lehetnek az emberrel.

A” gyenge” mesterséges intelligenciák már rengeteg előnyt nyújtanak számunkra. Elősegítik a pénzügyi tranzakciókat, előrejelzéseket készítenek, megjósolják az időjárást és a gazdasági fejlődéseket is. Ha minta felismeréséről van szó egy szövegben, képekben, kézírásokban a gépek máris jobbak az embernél, hiszen képes a felismerésre és az automatikus javításra is.

Sokan megkérdőjelezik a mesterséges intelligencia hasznosságát. Vajon mi hasznunk van belőle? Hogyan teszi könnyebbé az éltünket? Sokan bele sem gondolunk, hogy nem csupán megkímélnek minket a veszélyes munkától, de sokkal gyorsabban elemzi az adatokat, kijavítja azokat, és saját döntéseket is képes hozni.

Az információ a kulcs

Az információ az kapocs a mesterséges intelligenciához. Arra tanítjuk ezeket a rendszereket, hogy elemezzék az adatokat, adjanak hozzá algoritmusokat, hogy megoldják a problémákat. Ahhoz azonban, hogy ez lehetséges legyen, információval kell őket ellátnunk. Hogy hatékonyan tanulhassanak, rengeteg adatot kell biztosítanunk számunkra. Például, hogy később felismerjenek egy kutyát, számos olyan képet kell mutatnunk, amiken kutya szerepel, és olyat is ahol nem. Míg egy kisgyereknek csak egyszer kell megmutatni a kutyát, egy képnek több idő kell ugyanehhez a hatékonysághoz.  A jövőben erre már nem lesz szükség, hiszen  a gépek magukat fejlesztik majd.

Kapcsolat az új technológiákkal

Az ember-gép kifejezés többé már nem csupán az egér, billentyűzet, monitor, kamera és ember kapcsolatát jelenti. Hamarosan minden terméknek és szoftvernek tudnia kell válaszolni a keresletre. Így például rövid időn belül nem fogunk gépelni, kattintani, csak szimplán beszélni, diktálni. Sőt, mi több a dokumentumokat sem nekünk kell elolvasni, hiszen egy természetes hangon beszélő gép felolvassa majd azokat, és kiemelheti a fontos részeket belőle. A jövő ECM szoftverei már képesek lesznek megtalálni az odaillő szót egy idegen nyelvű dokumentum esetében, illetve lefordítani az adott nyelvre a saját szövegünket, nekünk csak anyanyelvünkön kell lediktálni azt.

A pénzügyi vállalatok például nagy hasznot húzhatnak a beérkező számlák automatizálásából. A DOXIS4 InvoiceMaster pontosan erre a célra lett kifejlesztve.

Minden technológiai előnynek van egy bizonyos számú hanyatlása is, amíg az adott technológia készen nem áll, hogy tömegek használhassák. Jelenleg elégedettek vagyunk laptop és mobileszközeinkkel, azonban a közeljövőben ez már nem így lesz. A Google és az Apple már most bejelentették a következő korszak készülékeit: A „viselhetőeket” A mini készüléket az emberek saját testükön viselhetnek és közvetlenül működtethetnek. Így például az okos szemüvegek, órák, ruhadarabok már nincsenek is olyan messze, mint gondolnánk. Az okos szemüvegek például többek között megjelennek majd az iparban, gazdaságban, logisztikában, gyógyszeriparban. A felhasználó mindent láthat majd a saját szemével amire csak szüksége van.

Ma már a hologramok használata sem elképzelhetetlen. Japán tudósok sikeresen létrehoztak egy hologramot ultragyors femtoszekundum lézer segítségével. A femtoszekundum lézer az ionizációt kihasználva alakítja át a levegő molekulákat plazmává, ami aztán energiát árasztva apró pontokat mutat a levegőben, ezzel egy lebegő kép látványát mutatva. A japán tudósok ezt „voxel-nek” nevezik aminem más, mint a volume és a pixel szavak keveréke.

A Virtual Reality, tehát a virtuális valóság ma már a játékok mindennapi része. Néhány éven belül azonban számos munkafolyamatot is megváltoztathat. A mérnökök, földmérők, tervezőmérnökök mind nagy hasznát vennék a technológiának. Még mielőtt a tervek készen lennének, 3D-ben nézhetik meg elképzelt munkájukat, hogy így aztán információkat nyerhessenek ki.

Besorolás

Miután a DOXIS4 ECM rendszer „elolvasta” és értelmezte a dokumentumot, el kell döntenie, hogy hova kerüljön. Ez a besorolás feladata. Párhuzamosan a képek felismerésével, a rendszer megtanul különbséget tenni a dokumentumok és információk között. A mesterséges intelligencia a jövőben saját magát fogja tanítani, fejleszteni. Az egyik alap feladata, hogy megtalálja a rejtett mintákat a hatalmas adattömeg okozta káosz közepén, így modelleket alkotva. A döntéshozatalban is komoly szerepet kapnak. Az előzményekre támaszkodva algoritmusokat, előrejelzéseket hoznak létre, ezek által segítik a döntéshozás folyamatát.

Az első lépéseket már megtették

Hogy mi is a legfontosabb első lépés? A digitalizáció. Enélkül a mesterséges intelligenciát sem tudjuk használni. Számos cég elégedett lett az előző sikereitől és így nem érzik szükségesnek a további fejlesztéseket. Ami nagy hiba, hiszen a verseny egyoldalú. A berobbanó cégek a „gyermekei” a digitalizációnak. Ők már a digitalizáció mesterei „születésük óta”.

Forrás: SER Group