Egy cég mindennapjai diákszemmel- Ahány ház annyi szokás

Olvasási idő: 3 perc

Mint mindenre, a vállalati környezetre is igaz, hogy az ördög a részletekben rejlik. Egy apró mosoly, egy kedves szó meg tudja változtatni az ember hangulatát, felvidíthatja napját.

Sok vállalatnál, vagy akár az egy irodában ülőkkel is előfordul, hogy egyáltalán nem kommunikálnak egymással, vagy nem eleget. Persze nem is könnyű a mindennapi feladatok mellett még azon is elgondolkodni, hogy vajon a munkatársunk miért rossz kedvű, vagy éppen stresszes. Sokan azt sem tudjuk, hogy a mellettünk ülő most éppen min dolgozik, pedig egy cégnek egységben kéne működnie.

Ennek kivédésére találták ki, és vezették be nálunk a heti munkatársi értekezletet. Minden kedd reggel a cég munkatársai összegyűlnek a tárgyalóban egy csésze kávé vagy tea kíséretében, és mindenki pontosan – és nem több, mint- két percben összegzi az előző hetét. Legyen az akár egy sikeres project élménye, egy jól kivitelezett feladat, vagy akár egy kudarcnak megélt apró sikertelenség.  Így nem csak azt tudjuk, hogy a másik miért ennyire fáradt, vagy éppenséggel nyűgös, de sokkal inkább egységesen és hatékonyabban is tudunk ilyenkor dolgozni. Hiszen mint csapat, segítségére lehetünk leterhelt társunknak.

Egy másik nagyon aranyos, figyelmes szokás nemrégiben került bevezetésre, melynek még tesztalanya is lehettem. A február elején ünnepelt szülinapom éppen a hétvégére esett, aminek én kifejezetten örültem, mivel nem szeretem a körülöttem lévő nagyon nagy felhajtást. A keddi munkatársi értekezlet után azonban Rita kérte, hogy mielőtt mindenki szétszéledne, még mondani szeretne valamit.  Mivel sejtelmem sem volt, hogy mire készül, gyanútlanul szorongattam a csészémet és álmosan kortyolgattam az időközben kihűlt kávémat. Kicsit zavartan, de mosolyogva nyújtott át egy kis díszes füzetkét, amin a „Boldog születésnapot!” jókívánság állt. Az ajándékot fellapozva, pár soros köszöntések fogadtak a munkatársaktól, amit meglepődve és meghatódva olvasgattam a kedves szavakat.

Sokszor a monoton hétköznapokat és az irodai atmoszférát ilyen és ehhez hasonló kedvességekkel dobhatjuk fel, mely nem csak a hangulatot, de az egységet és csapatmunkát is javíthatja.