Használja ki az elektronikus aláírók adta lehetőségeket!

Olvasási idő: 2 perc

Az Európai Parlament új, 2018. szeptembere óta hatályban lévő rendelete létrehozott egy szabványos, az egész EU-ra kiterjedő, határokon átnyúló jogi keretet az elektronikus azonosítási és bizalmi szolgáltatások (eIDAS) használatára. A szabályozás szigorú megfelelési követelményeket tartalmaz az aláírók azonosítására és az aláírt dokumentumok hitelességének ellenőrzésére. Célja, hogy megkönnyítse az EU-n belüli biztonságos és zökkenőmentes elektronikus ügyintézések lebonyolítását. És hogy ez mit jelent a vállalatok számára? Segítségével a vállalatok közötti azonosítási ellenőrzés az egész Európai Unióban érvényes.

Hogyan segíti az eIDAS az elektronikus ügyleteket?

Ez főként az elektronikus aláírásokat foglalja magában. A cégek  megrendelések, szerződések, számlák feldolgozásánál, vagy megállapodások és egyéb aláírást igénylő digitális dokumentumok küldésénél vehetik nagy hasznát. Az eIDAS bevezetésével az EU-ban tevékenykedő vállalatok már biztosak lehetnek abban, hogy e-aláírt dokumentumaikat minden EU-országban elfogadják.

Milyen előnyei vannak az elektornikus aláírásnak? 

Az idő az egyik legnagyobb érték a vállalatok számára. Az eIDAs segítségével időt takaríthatnak meg, hiszen a cégek anélkül tudnak szerződéseket aláírni, hogy nem kell személyesen találkozniuk üzleti partnereikkel, ráadásul nincs szükség arra, hogy az adott dokumentumot kinyomtassák, aláírják, majd újra beszkenneljék.  Segítségével a postai küldeményekkel ellentétben a dokumentumok nem napok alatt kerülnek kiküldésre, hanem akár másodpercek alatt, illetve a postai költségekkel sem kell számolni. Emellett a digitális dokumentumok elektronikus aláírásokkal történő archiválása a merevlemezen vagy a felhőben lévő szerveren jelentős előnyökkel jár a tér, a költség és a biztonság szempontjából. A minősített e-aláírásokkal egyértelmű és cáfolhatatlan, hogy ki írta alá a dokumentumot, és hogy később módosították-e azt. Ez bizalmat teremt a szerződő partnerek között.

Ne keverjük össze az online aláírásokkal!

 Az e-aláírások az elektronikusan tárolt dokumentumhoz hozzáadott adatok, amelyek megerősítik azt. Jogilag igazolják, hogy a továbbított dokumentum, a hozzájuk tartozó metaadatok, és az aláírás sem lett módosítva az elküldés után. Ezek az adatokokkal az aláíró igazolhatja személyazonosságát. Az eIDAS-rendelet szerint az elektronikus aláírások bizonyítékként elfogadhatók az EU bíróságaiban, és három biztonsági szintre oszthatók:

  • Egyszerű elektronikus aláírás
  • Fejlett elektronikus aláírás
  • Minősített elektronikus aláírás

Az eIDAS-szabályozás az EU-ban működő vállalatok együttműködését segíti elő. Az elektronikus aláírás olyan eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban hajtsák végre a tranzakciókat.

Forrás: SER Group