Oktatás a jövőért

Projektjeink során kiemelkedően fontos, hogy egy rendszerbevezetés után a felhasználókat megfelelő rendszerismerettel lássuk el, így az oktatás nem áll tőlünk messze. Nagy Rita, az ECMx Kft. operatív vezetője azonban nem csak a Doxis rendszeroktatásokban vesz részt, de digitalizációs edukációval is foglalkozik. Interjúnkban őt kérdeztük.  

Mit tanítasz?  

Ha egyetemi oktatás, akkor Dokumentummenedzsment rendszerek tantárgyat tanítok, ami a mai digitálisan fejlődő technológiával már ezerszer komplexebb téma, mint akár 5-6 évvel ezelőtt. 

Az alap dokumentumkezeléstől a bonyolult workflow folyamatokon keresztül a teljes vállalati tartalomkezelés mesterséges intelligenciával kiegészítve. Fontosnak tartom, hogy konkrét szoftvermegoldás gyakorlati tapasztalataival találkozhassanak a hallgatóim. 

Melyik egyetemen tanítasz? 

Győrben a Széchenyi István Egyetem Informatikai Tanszéken 5 éve tanítok önálló tantárgy keretében, de vendégelőadásokra az elmúlt 15 évben évente hívtak több egyetemre is, aminek mindig örömmel teszek eleget. 

Mit jelent neked az oktatás? 

Az oktatás nekem „szerelem projekt”, mert lehettem bármennyire is elfoglalt a cégvezetéssel és egyéb operatív feladataimmal, ezekre az órákra mindig örömmel készültem, és óriási motivációt ad számomra minden egyes találkozás a hallgatókkal. Igyekszem mindig aktuális információkat átadni, hiszen azt láthatjuk, hogy az informatika, a digitalizáció, az elektronikus dokumentum- és folyamatkezelés évről évre kínál technológiai újdonságokat, egyre kényelmesebb felhasználói élményt, amiből vétek lenne kimaradni. 

Amikor lehetőség van rá, az óráimat színesítem szakterületi specialista kollégáimmal, akik hiteles tapasztalatikon túl nagyszerű előadói vénával is rendelkeznek. 

Miért tartod fontosnak a fiatalok edukációját? 

Olyan területen dolgozom, aminek alapköve a jövőorientáció, ezért felelősséget érzek a következő generáció felé, hogy mindazt, ahol éppen tart a technológia, arról a saját szakterületemen naprakész információkkal lássam el a fiatalokat. Ha jól számolom, akkor ez idáig legalább 1500 hallgatónak tudtam hosszabb- rövidebb órák keretében hasznos információkat adni az elektronikus dokumentummenedzsment aktuális fejlődéséről kitekintve az ország – és Európa határain is túl.  

Missziómnak tartom azt, hogy minél nagyobb számú hallgató hajlandó legyen észrevenni, hogy kinyílt számukra a világ, a technológiai fejlesztések dübörögnek, a tanulás nem zárul le az egyetem falain kívül, hiszen akkor vagyunk piacképesek, ha hajlandók vagyunk az élethosszig tartó tanulásra, és azon ismeretek gyakorlatba való átültetésére.  

Napjainkban egyre nagyobb igény van olyan IT szakemberekre, akik valós manegement szemlélettel rendelkeznek, hiszen egyre inkább Technológiai Felelősökből Üzleti Tanácsadókká kell, hogy váljanak a saját szakterületükön. 

Mit tapasztalsz ezeken az órákon? 

Imádom, ha egy órát interaktívvá tehetek. Szeretem a hallgatókat bevonni, a véleményüket, ismereteiket meghallgatni, közösen szoftvermegoldásokban dolgozni. Azt gondolom, és a hallgatók is ezt jelzik vissza, hogy „éheznek” az aktuális újdonságokra, és értékelik, ha a való világról tanulhatnak.  

Magyarországon nem kis kihívás a tanításban, hogy megszólaltassuk a hallgatókat, ugyanakkor nekem minden alkalommal sikerült az elmúlt 15 évben.  Ez talán annak köszönhető, hogy soha nem arra vagyok kíváncsi, hogy ki mit nem tud, hanem arra, hogy ki hogyan közelíti meg a témát, mit akar és mit tud hozzátenni a kérdéshez.